Empresa de Serveis del municipi de Manacor S.A. - 971 59 60 01 / departaments i urgències

Les tovalloletes causen embussos a la xarxa i avaries a les depuradores.

Tant l’Ajuntament de Manacor com l’Empresa de Serveis del municipi de Manacor (SAM) posen en marxa aquesta campanya en l’àmbit municipal amb l’objectiu de conscienciar la població dels greus perjudicis que provoca el fet de tirar les tovalloletes al vàter. Avui dia „les tovalloletes formen part del nostre dia a dia, per fer nets els més petits de la casa, per desmaquillar-se, per dur damunt per si necessitem fer-nos net fora de casa, o per substituir el paper higiènic tradicional però tothom ha de tenir ben clar que les tovalloletes s’han de tirar a la paperera i no al vàter“, han explicat des de la SAM.

„Els envasos de moltes tovalloletes indiquen que són biodegradables però no és cert, les tovalloletes no es dissolen en l’aigua sinó que s’embullen i s’entrellacen amb elles mateixes i amb altres rebuigs com bastonets o preservatius formant grans cordes que aturen i espenyen les bombes impulsores de la xarxa o de l’entrada de l’Estació depuradora, provocant embossos i que l’aigua no es pugui depurar correctament“, han explicat els tècnics de la SAM.

Per això „una de les primeres actuacions que posarem en marxa és la conscienciació i així informarem de tota aquesta realitat a les factures que reben totes les llars i també n’informarem els ciutadans mitjançant cartells als punts habilitats dels carrers i també porta a porta“, ha concretat la presidenta de la SAM, Maria Antònia Sansó. I és que „a aquesta campanya, que es coordina des de la Xarxa d’Aigües Publiques de Mallorca, s’hi han adherit pràcticament tots municipis de Mallorca perquè és una problemàtica ben seriosa que afecta tota l’illa“, ha afegit el vicepresident de la SAM, Joan Sagrera.

Concretament a Manacor, s’han de realitzar neteges periòdiques per evitar embossos i futurs problemes a causa de la presència de tovalloletes a les aigües residuals. Només durant l’any passat el cost de la maquinària necessària per desembossar les canonades va suposar més de 20.500 euros. En la primera etapa de depuració de l’aigua, que serveix per separar els elements sòlids de l’aigua, cada vegada és més dificultosa a causa de la presència de tovalloletes, que causen obstruccions cada dia. A més els embussos causats per les tovalloletes i pels residus que no s’han de tirar al vàter, com raspalls de dents, compreses, preservatius o envasos, „poden provocar vessaments inadequats als torrents i als aqüífers, que poden arribar a danyar el medi ambient“, adverteix Maria Antònia Sansó.

Així des de la SAM anuncien que pròximament es posarà en marxa un programa de conscienciació mediambiental que inclourà xerrades i preveu conscienciar porta a porta gràcies a les cinc persones que es contractaran mitjançant una subvenció del SOIB del programa de Visibles per posar en marxa el projecte de conscienciació mediambiental i que farà especial referencia al llançament de residus inadequats pel clavegueram. La SAM a través d’aquest projecte pretén solucionar aquest greu problema actuant en l’origen, identificant els residus als pous de bloqueig de les escomeses dels usuaris, actuant d’una banda eliminant el residu i de l’altra posant en marxa un pla de conscienciació directa i individualitzat.